Background info

31 communes of the area Halle-Vilvoorde signed the “Slimme regio” MOU on 20th December 2017

ASSE, BEERSEL, BEVER , DILBEEK, GALMAARDEN, GOOIK, GRIMBERGEN, HALLE, HERNE, HOEILAART, KAMPENHOUT, KAPELLE-OP-DEN-BOS, LENNIK, LIEDEKERKE, LINKEBEEK, LONDERZEEL, MACHELEN, MEISE, MERCHTEM, OPWIJK, OVERIJSE, PEPINGEN, ROOSDAAL, SINT-PIETERS-LEEUW, STEENOKKERZEEL, TERNAT, VILVOORDE, WEMMEL, WEZEMBEEK-OPPEM, ZAVENTEM, ZEMST

Kraainem has not signed the MOU yet.

Oproep City of Things: vier miljoen euro voor slimme gemeenten, 14th November 2017

More details on the procedure to be followed to apply for funding. Apparently, cooperation with other communes will be highly appreciated.

Op 27 oktober keurde minister Muyters de oproep ‘City of things in elke Vlaamse gemeente’ goed. De minister maakt 4 miljoen euro vrij om zowel grote als kleine gemeenten de kans te geven slim aan de slag te gaan met smart-citytoepassingen. De oproep ondersteunt gemeenten in het verwerven van de noodzakelijke inzichten om over te kunnen gaan tot een daadwerkelijke implementatie (commerciële aanbesteding of eigen ontwikkeling) van smart-citytoepassingen met gebruik van Internet of Things-technologieën. Samenwerking tussen gemeenten en multiplicatoreffect (bruikbaarheid in andere gemeenten) zijn belangrijke aspecten. De subsidie bedraagt maximaal 80% (dus minimaal 20% eigen inbreng) en het maximale steunbedrag per project is 200.000 euro. De subsidieperiode is maximaal één jaar. De indiening gebeurt in twee fasen. In een eerste fase tot en met 31 januari 2018 kunnen projectideeën aangemeld worden. Na een screening en eventueel bijkomende infosessies moeten de moeten de subsidieaanvragen in een tweede fase (deadline 30 april 2018) ingediend worden via het aanvraagformulier. Alle relevante informatie en contactgegevens zijn te vinden op de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemenstefan.thomas@vvsg.be

Trefdag 12th October 2017, Gent

Tachtig workshops, werkbezoeken en praktijkmarkten, maar ook 130 standhouders en partners uit de publieke en private sector. 4000 deelnemers: een groot succes!

City Council of 26th September 2017

The following project has been discussed and approved by the city council:

VVSG zoekt slimme gemeenten voor nieuwe werkgroep Smart City

De term ‘smart cities’ is alomtegenwoordig. Almaar meer lokale besturen zetten in op ‘smart’ en gaan op zoek naar innovatieve oplossingen voor de uitdagingen waarvoor ze staan. De centrumsteden komen hierover regelmatig samen onder de koepel van het Kenniscentrum Vlaamse Steden. Omdat smart city echter niet enkel een verhaal is voor centrumsteden, gaan we bij de VVSG van start met een nieuwe ‘Smart city’-werkgroep voor alle lokale besturen. De werkgroep wil de uitwisseling van interessante praktijken en projecten onder lokale besturen bevorderen. Door de kruisbestuiving tussen innovatieve lokale besturen, groot en klein, willen we gemeenten informeren over kansen, en inspireren om ‘smart’ aan de slag te gaan. We denken vooral aan projecten waar het lokaal bestuur gebruik maakt van ICT, data en technologie om een uitdagingen op het vlak van leefbaarheid en veiligheid, duurzaamheid, mobiliteit, enzovoort aan te pakken. Ook burgerparticipatie en het betrekken van verenigingen, academici en bedrijven bij dergelijke projecten komen in belangrijke mate aan bod. Heeft uw lokaal bestuur interesse om actief deel te nemen aan de werkgroep? Hebt u een innovatief project dat u graag wilt delen? Bezorg ons dan uiterlijk op 27 september de contactgegevens van de persoon die voor uw bestuur deelneemt, en een korte omschrijving van uw project. Het eerste overleg van de werkgroep is gepland voor eind oktober, de exacte datum wordt nog gecommuniceerd naar alle deelnemers. Wilt u graag meer info over het concept van een smart city en bent u benieuwd naar enkele sterke praktijken? Kom dan zeker op 12 oktober naar de Trefdag in Gent. De Vlaamse overheid lanceert er bovendien de subsidieoproep voor ‘smart cities’.

Updated 2018-01-01 1930

 

 

 

 

Leave a Reply